Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 01:13 - Хляб с квас
Автор: gospojata1970 Категория: Рецепти   
Прочетен: 905 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хляб с квас

image

От миналата година приготвям хляб с квас. Приятно ми е да използвам натурални съставки. Изключвам това, че купувам брашното от магазина и не съм сигурна какво има в него. Но все пак смятам, че този хляб е по-здравословен от онзи с маята, поне за мен. Нямам проблеми със стомаха, една филийка ме насища. Да не говорим,че хляба се реже чудесно за разлика от този замесен със сода. До тук прекрасно, но все не успявах дасега да улуча консистенцията. Исках да е мек, но като го опичах, стоеше влажен. Все имаше нещо. След многократни опити и смяна на рецептите, смятам че най-после сполучих със следните съставки:
-100 грама активна квас
-2ч.л. захар
-2ч.л. сол
-700 грама брашно
-460 грама изворна вода или айрян с едно яйце
Обикновено държа кваса в хладилника в буркан покрит с кърпа. Три часа преди да замеся хляба, изваждам кваса и го захранвам с 1-2 супени лъжици брашно и топла вода,за да го активирам. Консистенцията трябва да е като гъста сметана. След определеното време, количеството му се удвоява, появяват се мехурчета и това подсказва, че е време за замесване. Затоплям около 200 грама изворна вода и допълвам до 460 грама с киселото мляко и яйцето. Тази течност изливам в голяма купа и добавям 100 грама от кваса. Добавям солта и захарта и разбърквам с миксер. Започвам постепенно да прибавям пресятото брашно. Винаги смесвам различни видове брашна- типово, бяло, ръжено, пълнозърнест, лимец. Слагам и шепа овесени трици. Когато стане трудно да бъркам с бъркалките, грабвам дървената лъжица и доомесвам тестото с нея. В повечето рецепти в нета се препоръчва тестото да втаса два пъти, но при мен хлябя така се получаваше кисел, затова веднага го доомесвам със зехтин и го поставям във форма, покрита с хартия за печене. Под доомесване разбирам аериране - не
жно издърпвам тестото и го прегъвам като плик, за да влезе въздух в него - без да го натискам много и да го бухам в плота на масата. Правя прорези на тестото с нож, поръсвам със сусам и маково семе. Покривам със свежо фолио и оставям да втасва цяла нощ. Обикновено тестото се надига двойно, дори повече за 12-13 часа. Затова го замесвам вечер преди да легна, за да може като се върна на обяд от работа да го изпека.
При печенето има два варианта. Моя приятелка го поставя в йенска тенджера, захлюпва я с капак и на другия ден пече в студена фурна на 200 градуса до готовност. Втория начин е да се загрее фурната до 250 градуса, да се сложи формата (силиконова или тефлонова), да се покрие хляба с алуминиево фолио и да се пече така 20 минути. След това се допича на 180 градуса без фолиото за още 20-30 минути като се внимава да не изгори отгоре. Към края, за да не стане твърда кората, хлябът се пръска с вода в бутилка с пулверизатор. Аз го вадя веднага, пръскам го отново и го завивам в ленена кърпа. Мнаго често някои членове на семейството не дочакват да изтине напълно. Държа го завит в кърпата и найлонова торбичка. Макар и след няколко дена да не е толкова мек, продължава да бъде все така вкусен. Издържа цяла седмица без да мухляса. Пробвайте и няма да съжалявате. Ако няма кой да ви даде квас, купете си от някоя пекарна хляб с квас, вземете една филийка, раздробете я добре, добавете топла вода и брашно, малко захар. Захранете няколко пъти с още брашно и вода и ще имате квас. При разбъркването ползвайте дървена лъжица. В интернет има доста рецепти как да го приготвите. Опитайте, прекрасно е!

image



Тагове:   хляб,   здравословен,   квас,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. tsvetanandreev - Моля, още веднъж напиши постинг...
29.04.2016 11:07
Моля, още веднъж напиши постинг

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДОМАШЕН
КВАС

много хора ще са ти благодарни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gospojata1970
Категория: Рецепти
Прочетен: 16884
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031