Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2016 23:38 - Как да направим квас за хляб
Автор: gospojata1970 Категория: Рецепти   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
0



Получаване на „вечна“ закваска за хляб – първи начин


Първи ден

Разбъркват се много добре 100 г пълнозърнесто или ръжено брашно и 100 г топла изворна вода с дървена лъжица в буркан. Трябва да се получи паста, с консистенция на "гъста сметана". Покрива се с влажна кърпа, поставя се на топло място без течения. Стои така около един ден, докато се появят малки мехурчета. Първоначално брашното може да се утаи на дъното, но трябва да се  разбърква 3-4 пъти на ден.

Втори ден

Сега е необходимо масата да се захрани. За да се направи това, се досипват 100 грама брашно,  добавя се топла вода, за да може масата отново да достигне консистенцията на "гъста сметана".  Покрива се с кърпа и се слага на топло за още една нощ. С течение на времето, трябва да се появяват редки мехурчета. Разбъркването продължава.

Трети ден

Обикновено в закваската се появяват не само мехурчета, но тя започва и да нараства и сякаш се пени. Храни се още веднъж със 100 грама брашно и вода и се оставя на топло. Когато нарасне два пъти, това означава, че е най-силна. Отлива се необходимото количество за хляба. Останалата част се прибира в хладилник и покрива или с парче плат с ластик, или с капачка с дупки, за да може да диша. Храни се през няколко дена с брашно и вода. Като решим да правим нова порция хляб, се изважда от хладилника и се оставя на топло. Захранва се с 2-3 лъжици брашно и малко топла вода и се чака отново да протече реакция и да се надигне. Ако дълго време не се появят мехурчета, се добавя малко захар, за да се ускори процеса на ферментация. Виждала съм дори да поставят буркана в купа с топла вода.

Получаване на „вечна“ закваска за хляб – втори начин (аз я направих така)

Купува се хляб с квас от някоя проверена пекарна. Вземат се от него 1-2 филийки, натрошават се в стъклен буркан. Добавят се брашно и топла изворна вода до консистенцията на "гъста сметана". Покрива се с кърпа и стои на топло място. На другия ден се храни със 100 грама брашно и топла вода и се бърка 2-3 пъти на ден. Така се постъпва и на третия ден. На четвъртия трябва вече да има мехурчета и масата да е удвоила обема си. Постъпваме с нея както при първия начин.

Трети начин

Помолете в някоя пекарна да ви отсипят малко квас. Може да случите на някой любезен работник.

И още нещо:

Ако ви остане повече от закваската, не я изхвърляйте, а добавете малко брашно и омесете от нея малки питчици. Сплескайте ги и ги оставете да изсъхнат на стайна температура на решетката на фурната. После ги приберете в хартиена торба. Ако ви притрябва квас, сложете в буркан 2-3 питки, добавете по гореспоменатия начин брашно и топла вода, следвайте процедурата, и пак ще получите квас.

 



Тагове:   хляб,   здравословен,   квас,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gospojata1970
Категория: Рецепти
Прочетен: 16898
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930